דבר בבהירות: נקודות מבט על פסוריאזיס
הטיפול בפסוריאזיס אפשרי
פסוריאזיס היא מחלה כרונית. מכאן שאין תרופה לפסוריאזיס, יחד עם זאת, ההתקדמות בניהול מחלת הפסוריאזיס הביאה לכך שניתן לשלוט בתסמינים. בעוד הסיבה המדויקת לפסוריאזיס אינה ידועה, מחקר הראה כי מערכת החיסון והגנטיקה של האדם ממלאות תפקיד. פסוריאזיס מופיעה בדרך כלל בין הגילאים 15-35 ומשפיע על גברים ונשים במידה שווה.
פסוריאזיס אינה תופעה שטחית
פסוריאזיס היא קודם כל מחלה של מערכת החיסון. כלומר, הרבדים המאפיינים אותה נוצרים כתוצאה מתגובת מערכת החיסון למשהו שקורה מתחת לעור. תאי העור מופעלים על ידי תאים פתוגניים או דלקתיים הגורמים לתאי העור לצמוח במהירות וליצור רבדים. תהליך זה הופך למעגל חוזר ותורם לטבעה הכרוני של המחלה.
דלקת זו עלולה לגרום למצבים קשורים אחרים: דלקת מפרקים פסוריאטית (משפיעה על המפרקים), פסוריאזיס בציפורניים (מאופיין על ידי שינויים במצע הציפורן כגון חרירים), מחלת קרוהן (דלקת בדרכי העיכול), מחלות מטבוליות (לחץ דם גבוה, רמת סוכר גבוהה בדם, עודף שומן).
חשוב לדבר עם הרופא/ה שלך על כל התסמינים - לא רק אלה הקשורים לעור - כך שיוכל לטפל טוב יותר במחלתך.
איזה סוג פסוריאזיס יש לך?
ישנם ארבעה סוגים שכיחים של פסוריאזיס:
- פסוריאזיס וולגריס: הצורה השכיחה ביותר של פסוריאזיס, פוגעת ב- 58-97 אחוזים מאנשים עם פסוריאזיס. מאופיינת בכתמים מודלקים של עור עודף הנקראים רבדים. הרבדים בדרך כלל מופיעים על הקרקפת, המרפקים והברכיים - אבל יכולים להופיע בכל מקום.
- פסוריאזיס טיפתית “גוטטה”: בדרך כלל מופיעה בילדות וגיל ההתבגרות ומופיעה על העור כרבדים קטנים, אדומים ודמויי טיפות. סוג פסוריאזיס זה בדרך כלל מופיע יחד עם זיהום כגון דלקת גרון.
- פסוריאזיס אינברסה: צורה זו מופיעה בקפלי הגוף כגון הברך, בית השחי או המפשעה. לרוב אדומה במיוחד ועשויה להתאפיין במראה חלק ומבריק. אנשים רבים הסובלים מסוג זה, סובלים גם מסוג אחר במקום אחר בגופם.
- פוסטולר פסוריאזיס: מאופיינת בשלפוחיות לבנות מוקפות בעור לבן. בדרך כלל מופיעה באזורים קטנים של הגוף (כגון הידיים או הרגליים). שלפוחיות אלו מלאות במוגלה בלתי מדבקת המורכבת מתאי דם לבנים.
הרופא/ה שלך הוא המשאב הטוב ביותר בהבנת סוג הפסוריאזיס שיש לך. ראה כאן נושאים חשובים נוספים עליהם יש לדון עם הרופא שלך.
פסוריאזיס יכולה להשפיע גם על נפש שלך
מכיוון שתסמיני הפסוריאזיס כה גלויים, הם יכולים גם להשפיע על בריאות נפשית ורגשית. אנשים רבים החיים עם פסוריאזיס חווים מבוכה, חוסר הערכה עצמית, חרדה ודיכאון ממושך הנובעים ממצבם. אנשים עם פסוריאזיס דיווחו על טווח גדול של השפעות על:
- היבטים רגשיים: עד 98%
- חיי משפחה: 70%
- קריירה: 68%
- חינוך: 21%
- יחסים אינטימיים: 17%
יכול להיות קשה לדבר על הפרטים הספציפיים של הפסוריאזיס שלך ואיך הם משפיעים על הבריאות הנפשית והרגשית שלך, אבל חשוב שתדבר עם הרופא על כל הדרכים בהן הפסוריאזיס משפיעה על חיי היומיום שלך כך שיבין את מחלתך באופן מלא ויקבע את תכנית הטיפול הטובה ביותר עבורך.
אם יש לך פסוריאזיס, אתה לא לבד.
פסוריאזיס משפיעה על למעלה מ- 125 מיליון איש בעולם, 3% מאוכלוסיית העולם כולו.
מאמרים קשורים